Ruokamatkailu
Vastuullinen ruokamatkailu yhdistää ruokaelämykset ja ruokakulttuurin vastuullisen ja eettisesti kestävän saamelaismatkailun periaatteisiin: ympäristön kunnioittamiseen ja huomioimiseen, sosiaaliseen, kulttuuriseen, ekologiseen ja taloudelliseen vastuullisuuteen, kestävyyteen ja kantokykyyn. Tavoitteena on minimoida matkailun negatiiviset vaikutukset ilmastoon ja luontoon sekä tukea paikallisia yhteisöjä ja elinkeinoja muun muassa hyödyntämällä lähiruokaa.
Saamelaisten kotiseutualueella ruokamatkailu kytkeytyy vahvasti perinteisiin elinkeinoihin ja luonnonantimien hyödyntämiseen vastuullisella ja eettisesti kestävällä tavalla. Ruokamatkailutuotteita voivat olla esimerkiksi poronlihaan, kalaan, riistaan, marjoihin ja yrtteihin perustuvat ateriat sekä niihin liittyvät valmistus- ja säilöntäperinteet.
Vastuullinen ja eettisesti kestävä saamelainen ruokamatkailu edellyttää, että:
- toiminta hyödyttää myös paikallista yhteisöä ja vahvistaa kulttuurin elinvoimaa (esim. vastuullisen ja eettisesti kestävän alihankinnan kautta).
- ruoan ja kulttuurin tarinallistaminen tapahtuu saamelaisten itsensä ehdoilla, vääristämättä perinteitä.
- yhteisö hyväksyy tuotteiden ja tarinoiden esittämisen.
- raaka-aineet ovat jäljitettävissä ja tuotettu tai hankittu vastuullisella ja eettisesti kestävällä tavalla.
Visit Finlandin Kestävän ruokamatkailuoppaan (2024) mukaan ruokamatkailu tarkoittaa matkailua, jossa keskeisenä motiivina on ruoka ja siihen liittyvät kokemukset. Matkailija hakee paikallisia makuja, raaka-aineita, valmistustapoja ja ruokakulttuuria, joiden kautta välittyy kohteen autenttinen tunnelma. Ruokamatkailuun voi sisältyä esimerkiksi ravintola- ja kotiruokailua, katuruokaa, ruokafestivaaleja, torikäyntejä, ruokareittejä, pienpanimo- ja tislaamovierailuja, luonnonantimiin liittyviä retkiä (marjastus, sienestys, kalastus), sekä ohjattua ruoanlaittoa ja tarinallisia ruokakokemuksia.
Ruokamatkailun vetovoimatekijöitä ovat erityisesti:
- Paikallisuus ja sesonki
- aidot raaka-aineet, vuodenajan rytmi
- Tarinallisuus ja kulttuuri
- ruoan taustat, perinteet ja historia
- Puhtaus ja vastuullisuus
- ekologiset raaka-aineet, kestävät valinnat
- Elämyksellisyys ja osallistaminen
- matkailija pääsee itse kokeilemaan, oppimaan ja osallistumaan
Katso myös
saamelaismatkailun eettinen ohje, alkuperäiskansamatkailu, arktinen ympäristö, elävä kulttuurimaisema, eettinen kestävyys, kotitarve, vastuullinen saamelaismatkailu, oikean tiedon välittäminen, perinteiset elinkeinot, kotitarve, sosiaalinen toimilupa, saamelaiskulttuuri, huomioiminen, heterogeenisyys, poro
Linkki Visit Finlandin Kestävän ruokamatkailun oppaaseen (2024)